Om Pomona – Baggrunden

Kim Johansen, direktør og cidermester
Kim er uddannet brygmester i England og har været beskæftiget indenfor brygning af øl siden 1989. Han har blandt andet været ølsmager og været med til at projektere bryggerier i bl.a. Norge, Polen og Spanien. Desuden har han været konsulent for flere bryggerier. Han udviklede Pomona sammen med Ørbæk Mostfabrik i 2002 og startede Pomona cider i 2003. Kim har besøgt mange ciderproducenter i England og Frankrig. Kim er ansat på Den Skandinaviske Bryggerhøjskole som Training Manager.
Kim blev i 2009 tildelt hædersdiplom fra Det Danske Gastronomiske Akademi for sit arbejde med cider af danske æbler.
Cidermester Kim Johansen fortæller:
‘Første gang jeg stiftede bekendtskab med cider var på en rejse til England i 1989. Vi besøgte det nu nedlagte Taunton Cider i Somerset – et af centrene for cider i England.
Cider var jo en meget frisk drik og smagte overraskende godt – så hvorfor kendte jeg ikke cider fra Danmark, hvor vi jo dyrker masser af gode æbler?
Jeg besluttede at lave noget cider derhjemme i mit bryggers og kvaliteten var noget varierende, må jeg nok indrømme.
På et tidspunkt kom jeg i kontakt med et firma, der lige havde udviklet en mælkesyrekultur til at blødgøre den skarpe syrlige smag under lagringen af cider. Jeg afprøvede kulturen i samarbejde med dem hjemme i min garage med et virkeligt godt resultat.
Jeg besluttede mig så til at lære mere om cider ud over det jeg kunne læse mig til i bøger og tidsskrifter. Jeg var så heldig at få tildelt et rejselegat af Bryggeriforeningen og Ulrich Brinch og Hustrus Mindelegat. Turen gik til Herefordshire og Somerset i England og til Nordmandiet og Bretagne i Frankrig i sommeren 2000. Sammen med Asturien i Spanien er det de traditionelle cider-lande.
Turen gav mig lyst til at starte en produktion af cider i Danmark. Jeg fik kontakt med Ørbæk Mostfabrik på Østfyn og sammen udviklede vi i 2002 det produkt, der nu er blevet til Pomona. Produktudviklingsprojektet blev støttet med innovationsmidler fra Direktoratet for Fødevare-Erhverv.’

Foredrag med cidersmagning
Mange danskere kender cider fra England og Frankrig som en meget frisk drik, der kan nydes på samme måde som en øl eller et glas vin. Oplev ciderens verden med smagsprøver på cider fra England, Frankrig og Danmark. Foredraget kommer omkring æblesorter, fremstilling af most og cider, cider som alternativ til vin og øl, cider i og til mad, cidertradition i England og Frankrig samt smagsbedømmelse. Desuden fortælles om arbejdet med udviklingen af en dansk cider. Man vil opdage, at cider kan være lige så forskelligartet som vin og øl.
Foredraget illustreres med billeder og tilpasses lejligheden. Varigheden vil normalt være 1½-2 timer inklusiv smagning.